Is tempé gezond?

tempeh gezond

Soja is een rijke bron van eiwitten, omega-3-vetzuren, meervoudig onverzadigde en gezonde vetzuren ( omega 6 GLA ). Bovendien bevat de sojaboon veel vitaminen, mineralen en spoorelementen: vitamine B1 (riboflavine), vitamine B2 (thiamine), vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur), vitamine K, calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan en seleen. 

voedingswaardetabel tempeh

Niet tegenstaande dat vitamine B12 in het oosten in alle tempeh voorkomt is dat in commerciële tempeh niet het geval. Doorgedreven controles op de productie van voeding in het Westen hebben er toe geleidt dat men de Klebseilla Pneumonaie bacterie, die verantwoordelijk is voor de productie van B12, heeft moeten isoleren van de commerciële Rhizopus tempeh starter. 
Naar de aanwezigheid van fyto-oestrogenen en fytinezuur  in sojaproducten is al flink wat onderzoek gedaan en er is over deze onderzoeken al veel geschreven. Er is een tijd lang verwarring geweest maar uiteindelijk is men het over drie zaken eens:
1. De inname van grote hoeveelheden Fyto-oestrogeen kan onze hormonenhuishouding  flink verstoren.
2. Het in soja aanwezige Fytinezuur kan de inname van essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink  in het spijsverteringsstelsel verstoren.
3. Fyto-oestrogenen wordt tijdens het fermentatieproces van sojabonen geneutraliseerd. Fytinezuur wordt tijdens het fermentatie-, bewaar- en bereidingsproces ( doorbakken ) gereduceerd tot 10% van de oorspronkelijk aanwezige hoeveelheid.

Zie ook :  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.1985.tb13325.x/abstract

tempeh is gefermenteerde sojaOm te genieten van de heilzame werking van soja doen we er dus goed aan om enkel gefermenteerde sojaproducten te eten.
Met de Tempehtig ® tempeh zit je gebeiteld. De tempé van Tempehting® is een gefermenteerd sojaproduct waarvan de ingrediënten bovendien gentech vrij zijn. 

Gefermenteerde soja, zoals tempeh, is prima! 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.