Geschiedenis van tempeh

Tempeh bestaat waarschijnlijk al duizenden jaren en komt oorspronkelijk uit Indonesië. Daar werd het vermoedelijk per toeval ontdekt, omdat men gekookte sojabonen in hibiscusbladeren bewaarde. Van nature bevatten deze bladeren de schimmel die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt voor de fermentatie van tempeh. Aanvankelijk werd tempeh vooral van zwarte sojabonen gemaakt, nu worden meestal gele sojabonen gebruikt.

Lange tijd was tempeh een relatief onbekend product. Er werd weinig over geschreven, omdat het hoofdzakelijk door de armen gegeten werd. Ook het woord tempeh bestaat nog maar relatief kort. In Europa dook het pas voor het eerst op in 1875 in een Javaans-Nederlands woordenboek.

Tempeh dankt zijn bekendheid in Europa aan Nederlandse kolonisten. De eerste Europese tempeh bedrijfjes ontstonden dan ook in Nederland en werden gerund door Indonesische immigranten. De bekendheid en populariteit van tempeh in de westerse wereld stijgt nog steeds vanwege de toenemende interesse in gezonde voeding en vegetarisme.