SBC – Tempting good food

Onze geschiedenis

Ons verhaal begint in 1969, als opichter Rob van Dapperen kennis maakt met de van oorsprong Indonesische heer Remmert. Laatstgenoemde produceerde in Nederland al sinds 1949 tempeh voor familie en vrienden. Mede door de toenemende vraag naar plantaardige voeding in de jaren ’60 raakte van Dapperen geïnteresseerd in de productie van tempeh. Geholpen door zijn ouders en vrouw maakte en verkocht hij op kleine schaal tempeh vanuit een winkeltje in Rotterdam onder de naam Vanda. Het bedrijf dreigde echter al snel uit zijn voegen te barsten en werd niet veel later verhuisd naar het pand in Kerkrade, waar het nog steeds gevestigd is.

Vanda was een van de eerste producenten van tempeh in Europa en bleef ook lang de grootste met een productie van 3000 à 4000 kg per week. In het begin was de verkoop vooral gericht op Indonesische klanten op de Nederlandse markt, maar vanaf 1982 wordt de tempeh ook wereldwijd geëxporteerd. De familie van Dapperen slaagde erin een startercultuur te ontwikkelen die tot op de dag van vandaag zorgt voor het specifieke, aantrekkelijke uiterlijk en de karakteristieke smaak van de tempeh van SBC.

In 1990 wordt Vanda verkocht aan dhr. Singh. Hij verkoopt het bedrijf op zijn beurt aan Angelo Croci, de huidige eigenaar. Het bedrijf gaat dan verder onder de naam SoyBeanCompany.

De eerste stappen van Tempeh fabriek SBC werden gezet in 1969. In Rotterdam leerde oprichter Robert van Dappern de, van oorsprong Indonesische, Heer Remmert kennen die in Nederland sinds 1949, op een niet commerciële basis, tempé produceerde voor familie en vrienden. De stijgende vraag naar plantaardig, biologisch voedsel, die er uit volgde, zag Mr. Dappern wel wat in de productie van tempeh. Met de hulp van zijn Nederlandse vader, Indonesische moeder en Nederlands Indonesische vrouw startte hij er eerder bescheiden mee in een winkeltje in Rotterdam. Omdat de zaak daar uit zijn voegen dreigde te barsten verhuisde het bedrijf kort daarna naar een bedrijfspand in Kerkrade, waar het nu nog gevestigd is. Soy Bean Compagny was daarmee de eerste producent van tempe in Europa en bleef, met een productie van om en bij 3000 à 4000 kg per week, lang de grootste. Waar SBC zich in het begin vooral richtte op de verkoop aan Indonesische klanten op de Nederlandse markt, exportteert het zijn product sinds 1982 wereldwijd. Via experimenteel onderzoek slaagde de familie Dappern er in om de tempe starter cultuur aan te maken die vandaag nog steeds garant staat voor het specifieke aantrekkelijke uiterlijk en de uitstekende smaak van de SBC tempeh. In 1990 verkocht Robert het bedrijf aan Mr. J. Singh die het op zijn beurt verder verkocht aan Angelo Croci, de huidige eigenaar

De SBC tempeh fabriek is van middelbare grote en gebruikt, om het artisanale karakter te bewaren, geen al te grote machines. Ten behoeve van smaak en textuur blijft SBC trouw aan het orginele recept en aan het gebruik van soja bonen die genetisch niet gemanipuleerd werden. Alles heeft daarbij zijn aloude ritme. Waar de meeste tempe fabrikanten de bonen maar één dag weken, blijven de bonen bij SBC twee dagen in de week. Zo ook blijft de soja na toevoeging van de tempeh starter cultuur langer dan gemiddeld rusten voor incubatie. Al deze zorg leidt tot een specifiek en stabiel product. De SBC tempe blijft lekker smaken en zijn aantrekkelijke uiterlijk bewaren. In tegenstelling tot de meeste tempe blijft hij mooi wit. Er is, zelfs na de 17 dagen bewaartijd, geen teken van zwarte sporen te zien.