SBC – Tempting good food

Onze geschiedenis

Ons verhaal begint in 1969, als opichter Rob van Dapperen kennis maakt met de van oorsprong Indonesische heer Remmert. Laatstgenoemde produceerde in Nederland al sinds 1949 tempeh voor familie en vrienden. Mede door de toenemende vraag naar plantaardige voeding in de jaren ’60 raakte van Dapperen geïnteresseerd in de productie van tempeh. Geholpen door zijn ouders en vrouw maakte en verkocht hij op kleine schaal tempeh vanuit een winkeltje in Rotterdam onder de naam Vanda. Het bedrijf dreigde echter al snel uit zijn voegen te barsten en werd niet veel later verhuisd naar het pand in Kerkrade, waar het nog steeds gevestigd is.

Vanda was een van de eerste producenten van tempeh in Europa en bleef ook lang de grootste met een productie van 3000 à 4000 kg per week. In het begin was de verkoop vooral gericht op Indonesische klanten op de Nederlandse markt, maar vanaf 1982 wordt de tempeh ook wereldwijd geëxporteerd. De familie van Dapperen slaagde erin een startercultuur te ontwikkelen die tot op de dag van vandaag zorgt voor het specifieke, aantrekkelijke uiterlijk en de karakteristieke smaak van de tempeh van SBC.

In 1990 wordt Vanda verkocht aan dhr. Singh. Hij verkoopt het bedrijf op zijn beurt aan Angelo Croci, de huidige eigenaar. Het bedrijf gaat dan verder onder de naam SoyBeanCompany.