Tempeh bereiden
Tempeh is de alleskunner onder de vleesvervangers. De relatief neutrale smaak en het feit dat tempeh gemakkelijk andere smaken opneemt, maken dit product bijzonder geschikt om te verwerken in verschillende gerechten uit verschillende keukens.

Dus of je nu zin hebt in pasta, curry, stamppot of salade, met tempeh zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Hieronder leggen we uit hoe je deze veelzijdige vleesvervanger kunt verwerken in een lekker gerecht.

Stap 1: kies de vorm

Tempeh koop je meestal als blok. Naar wens kun je dit zelf in plakken, reepjes of kleine blokjes snijden. Ook kun je tempeh verkruimelen tot plantaardig “gehakt”. Geen zin of tijd om zelf te snijden? Tempehblokjes en -gehakt zijn ook kant-en-klaar te koop in de supermarkt.

Stap 2: kies de marinade of kruidenmix

Van Oosters wokgerecht tot Italiaanse pasta, met tempeh zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt een kant-en-klare marinade of kruidenmix gebruiken of deze naar eigen smaak samenstellen. Smakelijke opties om tempeh mee te marineren of kruiden zijn bijvoorbeeld ketjap, kant-en-klare woksaus of kruiden als komijn, gember, cayenne- of chilipoeder. Laat de marinade of kruiden even intrekken, voordat je de tempeh verder verwerkt.

Stap 3: kies de bereidingswijze

Na het snijden en marineren of kruiden is de tempeh klaar om verder verwerkt te worden. De meest gebruikte manier is om de tempeh gewoon te bakken in een (wok)pan. Verhit wat olie en bak de tempeh ongeveer 5 tot 10 minuten.
Ook kun je de tempeh in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de tempeh in 8 tot 10 minuten krokant.
Tot slot kan tempeh ook gefrituurd worden met zonnebloemolie in een wokpan of friteuse. Gezond frituren met minder olie? Bak de tempeh dan in de Airfryer.

Kant-en-klare tempehproducten

Als alternatief voor het zelf snijden en marineren van tempeh zijn er diverse kant-en-klare tempehproducten te koop. Zo zijn er verschillende soorten tempehblokjes verkrijgbaar: gebakken of ongebakken en met of zonder marinade. Ook gehakt van tempeh is verkrijgbaar in de supermarkt. Goede keuzes voor wie tijd wil besparen, maar toch een gezonde, plantaardige maaltijd op tafel wil zetten.